Εγκυμοσύνη και COVID-19: Πως σας επηρεάζει, τι πρέπει να γνωρίζετε - Παππά Ολυμπία - Μαιευτήρας, Γυναικολόγος
Εγκυμοσύνη και COVID-19: Πως σας επηρεάζει, τι πρέπει να γνωρίζετε

Εάν είστε έγκυος, γεννήσατε πρόσφατα ή θηλάζετε, πιθανότατα ανησυχείτε για τον αντίκτυπο της νόσου κοροναϊού 19 (COVID-19) σε εσάς και το μωρό σας. Παρακάτω όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Κίνδυνοι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Ο συνολικός κίνδυνος COVID-19 για έγκυες γυναίκες είναι χαμηλός. Ωστόσο, η εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο για σοβαρή ασθένεια και θάνατο με COVID-19. Οι έγκυες γυναίκες που έχουν COVID-19 φαίνεται ότι είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν αναπνευστικές επιπλοκές που απαιτούν εντατική φροντίδα από τις γυναίκες που δεν είναι έγκυες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Οι έγκυες γυναίκες είναι επίσης πιο πιθανό να τοποθετηθούν σε αναπνευστήρα.

Επιπλέον, οι έγκυες γυναίκες που έχουν υποκείμενες ιατρικές καταστάσεις, όπως ο διαβήτης, ενδέχεται επίσης να διατρέχουν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας λόγω του COVID-19.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι οι έγκυες γυναίκες με COVID-19 είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν πρόωρο τοκετό και καισαρική τοκετό, και τα μωρά τους είναι πιθανότερο να γίνουν δεκτά σε νεογνική μονάδα.

Επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό σας εάν έχετε συμπτώματα COVID-19 ή εάν έχετε εκτεθεί σε κάποιον με COVID-19. Συνιστάται να δοκιμάζεστε για τον ιό που προκαλεί το COVID-19, εάν υπάρχουν διαθέσιμες δοκιμές. Καλέστε τον γιατρό σας εκ των προτέρων για να του πείτε για τα συμπτώματά σας και την πιθανή έκθεση πριν πάτε στο ραντεβού σας.

Εάν έχετε COVID-19 και είστε έγκυος, η θεραπεία σας θα στοχεύει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και μπορεί να περιλαμβάνει άφθονο υγρό και ανάπαυση, καθώς και χρήση φαρμάκων για τη μείωση του πυρετού, την ανακούφιση του πόνου ή τη μείωση του βήχα. Εάν είστε πολύ άρρωστοι, ίσως χρειαστεί να νοσηλευτείτε στο νοσοκομείο.

Τηλ.: 210 339 0838
Κριεζώτου 4, Κολωνάκι Αττικής, ΤΚ 10671
Παππά Ολυμπία - Μαιευτήρας, Γυναικολόγος