Αυτοεξέταση Μαστού - Ένας βασικός έλεγχος - Παππά Ολυμπία - Μαιευτήρας, Γυναικολόγος
Αυτοεξέταση Μαστού – Ένας βασικός έλεγχος

Όπως όλες οι μορφές καρκίνου, ο καρκίνος του μαστού αποτελείται από ασυνήθιστα κύτταρα που αναπτύσσονται εκτός ελέγχου. Αυτά τα κύτταρα μπορεί επίσης να ταξιδεύουν σε μέρη του σώματός σας όπου δεν βρίσκονται συνήθως. Όταν συμβεί αυτό, ο καρκίνος ονομάζεται μεταστατικός.

Καρκίνος του μαστού
Ο καρκίνος του μαστού ξεκινά συνήθως είτε στους αδένες σας που παράγουν γάλα (που ονομάζεται λοβιακό καρκίνωμα), είτε τους αγωγούς που το μεταφέρουν στη θηλή (που ονομάζεται καρκίνωμα του πόρου). Μπορεί να μεγαλώσει στο στήθος σας και να εξαπλωθεί σε κοντινούς λεμφαδένες ή μέσω της κυκλοφορίας του αίματος σας σε άλλα όργανα. Ο καρκίνος μπορεί να αναπτυχθεί και να εισβάλει στον ιστό γύρω από το στήθος σας, όπως το δέρμα ή το στήθος σας.

Αυτοεξέταση Μαστού

Η αυτοεξέταση του μαστού είναι ένας έλεγχος που κάνει μια γυναίκα στο σπίτι για να αναζητήσει αλλαγές ή προβλήματα στον ιστό του μαστού. Πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι αυτό είναι σημαντικό για την υγεία τους.

Πώς να το κάνετε:

Ο καλύτερος χρόνος για να κάνετε μια μηνιαία εξέταση αυτο-μαστού είναι περίπου 3 έως 5 ημέρες μετά την έναρξη της περιόδου σας. Κάντε το ταυτόχρονα κάθε μήνα. Τα στήθη σας δεν είναι τόσο τρυφερά ή άμορφα αυτή τη στιγμή στον μηνιαίο κύκλο σας.

Εάν έχετε περάσει από την εμμηνόπαυση, κάντε τις εξετάσεις σας την ίδια ημέρα κάθε μήνα.

Ξεκινήστε ξαπλωμένος ανάσκελα. Είναι ευκολότερο να εξετάσετε όλους τους ιστούς του μαστού εάν ξαπλώνετε.

  • Τοποθετήστε το δεξί σας χέρι πίσω από το κεφάλι σας. Με τα μεσαία δάχτυλα του αριστερού σας χεριού, πιέστε απαλά αλλά σταθερά προς τα κάτω χρησιμοποιώντας μικρές κινήσεις για να εξετάσετε ολόκληρο το δεξί στήθος.
  • Στη συνέχεια, καθίστε ή σταθείτε. Νιώστε τη μασχάλη σας, γιατί ο ιστός του μαστού μπαίνει σε αυτήν την περιοχή.
  • Πιέστε απαλά τη θηλή, ελέγχοντας για εκκένωση. Επαναλάβετε τη διαδικασία στο αριστερό στήθος.
Τηλ.: 210 339 0838
Κριεζώτου 4, Κολωνάκι Αττικής, ΤΚ 10671
Παππά Ολυμπία - Μαιευτήρας, Γυναικολόγος